Behandelingen
Wanneer is een bezoek naar de mondhygiënist nodig?
U kunt de mondhygiënist preventief, na doorverwijzing of bij klachten bezoeken.
Een van de misverstanden is dat de mondhygiënist pas bezocht kan worden bij problemen of na een doorverwijzing van uw tandarts. Sinds 2006 heeft u geen verwijzing nodig om de mondhygiënist te bezoeken.
Op preventief vlak is het absoluut aan te raden om mondhygiënst te bezoeken. Door de poetsinstructies en aanwijzingen op te volgen kunt u meteen uw mondhygiëne optimaliseren en zo voorkomt u veelal gaatjes (cariës) en het krijgen van een tandvleesontsteking(gingivitis en parodontitis).
Tijdens zo’n preventieve behandeling kan de mondhygiënist eventuele problemen constateren en verdere problemen voorkomen door vroegtijdige aanpak.
Wat doet een mondhygiënist?
De taken die een mondhygiënist uitvoert zijn voornamelijk gericht op de preventie. Dit houdt in: het voorkomen van tandvleesproblemen, cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en erosie (dunner worden van glazuur door zure producten). Tegenwoordig mag de mondhygiënist ook de halfjaarlijkse controle doen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit ( dit is gericht op genezing), zoals het boren en vullen van primaire cariës (kleine gaatjes), verdoving geven en het uitvoeren van tandvleesbehandelingen.
Veelgestelde Vragen
Ontdek hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar info@mondzorgvuldig.nl.
Wanneer is een eerste bezoek aan te raden?
- Bij het dragen van een beugel
- Ontstoken tandvlees door zwangerschap of medicijngebruik
- Wanneer u een vieze smaak of geur in de mond ervaart
- Wanneer er regelmatig nieuwe gaatjes ontdekt worden bij de tandarts
- Bij last van bloedend tandvlees
- Wanneer u de aanslag graag verwijderd wilt hebben
- Op verwijzing van uw tandarts
- Bij gevoelige tandhalzen en terugtrekkend tandvlees
Gevoelig en/of bloedend tandvlees komt ons vaak onschuldig over. Wanneer u daar last van heeft is het raadzaam om een mondhygiënist te bezoeken. Wij kunnen u helpen uw mondverzorging te optimaliseren en door een behandeling het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Door deze behandeling kunnen wij de mondgezondheid stabiliseren of zelfs verbeteren.
Welke behandelingen doet een mondhygiënist?
U kunt de mondhygiënist bezoeken voor de volgende behandelingen:
- Het verwijderen van tandplaque, tandsteen en aanslag (gebitsreiniging)
- Het uitvoeren van een non chirurgische parodontale behandeling (het behandelen van parodontitis)
- Het sealen van de kiezen (het aanbrengen van een laklaagje)
- Het behandelen van kleine gaatjes (op doorverwijzing van de tandarts)
- Het maken van röntgenfoto’s (in opdracht van en onder toezicht van een tandarts)
- Het maken van gebitsafdrukken
- Het uitvoeren van een halfjaarlijkse controle
De behandelingen zoals het behandelen van parodontitis kunnen natuurlijk altijd onder verdoving gedaan worden.
Hoe ziet een eerste bezoek eruit?
Wanneer u voor het eerst bij de mondhygiënist komt, zal zij de verzekeringsgegevens controleren. Hierna zal zij een medische vragenlijst met u doornemen. Deze lijst is noodzakelijk om de behandeling zonder complicaties te laten verlopen. Na het stellen van een aantal vragen zal er een mondonderzoek plaats vinden. Hierbij wordt er gekeken naar de binnenkant van de wangen, de onder en zijkant van de tong en zal het tandvlees bekeken worden.
Tijdens het bekijken van het tandvlees zal de mondhygiënist een kleine meting uitvoeren (DPSI). Dit betekend dat er op zes plaatsen per tand of kies wordt gemeten om te zien wat de diepte tussen het kaakbot en het tandvlees is. Deze ruimte wordt een pocket genoemd. Hierna krijgt uw tandvlees een cijfer.
- 0 Het tandvlees is gezond
- 1 Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt bij het meten. Dit heet gingivitis
- 2 Naast gingivitis is er ook tandsteen aan getroffen
- 3– De ontstekingen breiden uit naar het bovenste deel van het kaakbot. Dit heet beginnende parodontitis
- 3+ Gevorderde Parodontitis met blootliggende wortels (teruggetrokken tandvlees)
- 4 Vergevorderde parodontitis met botafbraak richting de wortelpunten. Hierdoor kunnen tanden/kiezen los komen te zitten.
Indien er aandoeningen zijn aangetroffen aan het tandvlees (gingivitis) zal er een mondhygiëne instructie en een gebitsreiniging gedaan worden.
Is er een aandoening aan het kaakbot (parodontitis) aangetroffen, dan zal er een behandelplan opgesteld en voorgesteld worden.
Hoe gaat een gebitsreiniging?
Tijdens een gebitsreiniging richten wij ons vooral op de preventie. Preventie is immers de sleutel tot een gezonde mond en het mooiste cadeau dat u uzelf kunt geven!
We kijken aan het begin van de behandeling naar de toestand van het tandvlees en het gebit. Aan de hand deze bevindingen zullen wij een voorlichting geven over hoe u zelf uw gebit het beste kunt schoonhouden. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat de mondgezondheid verbeterd.
Hoe gaat een behandeling van parodontitis?
Eerste onderzoek/ intake
Bij de intake wordt de gebitssituatie in kaart gebracht. Dit zal worden gedaan door middel van een plaque- en bloedingsscore en een parodontiumstatus (het meten van de conditie van het tandvlees).
Naar aanleiding van deze onderzoeken wordt u uitvoerig geïnformeerd over het behandelplan en de bijbehorende kostenbegroting.
Initiële parodontale behandelingen
Deze behandelingen zijn nodig om de gebitssituatie en tandvleesconditie optimaal te krijgen.
De behandelingen zijn als volgt;
- Het doornemen van de mondhygiëne
- Het verwijderen van de plaque en tandsteen zowel onder(in de pocket) als boven het tandvlees (dit kan onder plaatselijke verdoving)
- Het polijsten van het behandelde deel van het gebit
Indien nodig wordt er voor de eerste behandeling een kweek afgenomen. Deze kweek wordt naar een laboratorium gestuurd om er zo achter te komen of er nog een aanvullende antibiotica kuur nodig is om op deze manier bij te dragen aan een verbeterde situatie in de mond.
Wanneer u in de stoel ligt, zal de monhygiënist altijd naar de mondhygiëne kijken. De dagelijkse verwijdering van de tandplaque valt onder uw deel van het teamwork dat wij samen aangaan. Wanneer de plaque dagelijks wordt verwijderd, zal dit een verbetering geven en zullen de pockets afnemen. Hierdoor wordt de situatie van de mond gezond en stabiel.
Herbeoordeling
3 maanden na de initiële behandelingen wordt de conditie van het tandvlees gecontroleerd. Er zal opnieuw een parodontiumstatus gemaakt worden. Deze wordt vergeleken met de status van de intake/eerste onderzoek.
Aan de hand van deze nieuwe status wordt er een vervolg behandelplan opgesteld.
Nazorg
Patiënten die een initiële behandeling hebben ondergaan komen hierna regelmatig terug voor de controlebehandeling/ nazorg. Dit is nodig voor een blijvend goed resultaat.
Hierbij controleren wij de conditie van uw tandvlees. Ook wordt er vastgesteld hoe de huidige situatie is. Naar aanleiding van deze gegevens wordt de nazorgbehandeling uitgevoerd. Deze zal bestaan uit;
- Herhaling van de mondhygiëne-instructie
- Gebitsreiniging en het nalopen van eventuele verdiepte pockets
- Het polijsten van het gehele gebit
Evaluatie
Om de 1 a 2 jaar zal er een evaluatie plaats vinden. Tijdens de evaluatie wordt er een nieuwe parodontiumstatus gemaakt om zo het gebit opnieuw in kaart te brengen. Aan de hand van de nieuwe status wordt er bepaald of de interval tussen de nazorg behandelingen vergroot kan worden.